Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης επίτιμος διδάκτορας

Στις 17 Μαΐου το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από εισήγηση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής αναγόρευσε ως επίσημο διδάκτορα του τον Δημήτρη Αντωνακάκη, διακεκριμένο αρχιτέκτονα, και δάσκαλο που με το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής παιδείας και πράξης και έχει εμπνεύσει γενιές νέων αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο πρόσωπο του Δημήτρη Αντωνακάκη, όπως αναφέρθηκε κατά την τελετή, τιμήθηκε επίσης η εκλιπούσα πρόσφατα Σουζάνα Αντωνακάκη, σύντροφος και συνεργάτης του για πάνω από 60 χρόνια, που μαζί, στο πλαίσιο του πλούσιου έργου τους στο Ατελιέ 66 παρήγαγαν αρχιτεκτονικό έργο που έχει γίνει σημείο αναφοράς στη σύγχρονη αρχιτεκτονική της χώρας και διεθνώς.

Όπως αναφέρθηκε, το έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη απέκτησε ευρύτερη διεθνή προβολή το 1985, μέσα από τη μονογραφία του καθηγητή Kenneth Frampton, κορυφαίου ιστορικού και κριτικού του 20ού αιώνα, με τίτλο Atelier 66, The architecture of Dimitris and Suzana Antonakakis. Ο Frampton ανακαλύπτει στο έργο των Αντωνακάκη ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα ελληνικής, μεσογειακής αρχιτεκτονικής που βασίζεται στη μοντέρνα ορθολογική λειτουργικότητα αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου: πολιτιστικά, χωρικά αλλά και υλικά. Αυτή η ιδιαίτερη προσέγγιση κάνει το έργο των Αντωνακάκη ταυτόχρονα ξεχωριστό αλλά και οικείο, έμπνευση για μαθητές και αρχιτέκτονες εντός και εκτός της Ελλάδας.

Στην τελετή κατά την οποία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας περιένδυσε τον τιμώμενο με την τήβεννο και του επέδωσε το μετάλλιο του Πανεπιστημίου Πατρών, απηύθυναν χαιρετισμό ο Κοσμήτορας καθηγητής Νικόλαος Αβούρης, ο Πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Ιωάννης Αίσωπος, ενώ τον τιμώμενο παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Ηλίας Κωνσταντόπουλος. 

Στην τελετή που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη, παραβρέθηκαν πλήθος από μέλη της κοινότητας των αρχιτεκτόνων και φοιτητές, ενώ παράλληλα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Σχεδιαστήριο 5 έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης: Έργα και βιβλία» και η παρουσίαση της έκδοσης "Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης: Πολυκατοικία στην οδό Δοξαπατρή" που συνεκδόθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τις εκδόσεις DOMa με την ευκαιρία της τελετής αναγόρευσης.

Δημήτρης Αντωνακάκης, 17 Μαΐου, Πανεπιστήμιο Πατρών

Στιγμιότυπο από την Τελετή αναγόρευσης της 17 Μαΐου 2022, Αίθουσα Τελετών "Οδυσσέας Ελάτης", δίπλα στον τιμώμενο ο Πρύτανης (δεξιά) και ο καθ. Ηλίας Κωνσταντόπουλος (αριστερά) που τον παρουσίασε κατά την τελετή, τον τιμώμενο πλαισιώνουν ακόμη μέλη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και ο Κοσμήτορας της Σχολής.